Det brænder jeg for — Episode 3

Signe Simonsen

En mand står og fisker i en by på Vestkysten. Han fanger en torsk med en deform mave og sprætter den op. Ud kommer plastemballagen fra en tom pakke hamburgerryg.

Episoden beretter stifteren af Race for Oceans, Signe Simonsen, om i Kleans podcast DET BRÆNDER JEG FOR. Race for Oceans er en almennyttig forening, der arbejder for Verdensmål 14: Livet i havet.

“Min mission i det her projekt udspringer af min kærlighed til havet,” siger Signe Simonsen, der i 2020 modtog Ildsjælsprisen ved den nationale verdensmålspris for arbejdet i Race for Oceans.

Race for Oceans arrangerer stafetter langs kysterne i Danmark med det formål at indsamle plastik på strandene og sætte fokus på plastikproblematikken, der går på tværs af hele verden.

Den verdensomspændende problematik har Signe Simonsen selv været vidne til, og netop derfra udsprang idéen til Race for Oceans.

Hun har løbet adventuremarathon i alle syv verdensdele, hun har været udsendt som soldat til Irak og hun har dykket i Thailand. Alle steder oplevede hun plastikforurening.

“Udfordringen med plastikforurening er lige slem over alt. Det er bare synligheden af det, der er forskellig”

— Signe Simonsen

Man kan have en forestilling om, at der skal være store klynger af affald i havet, før der er tale om plastikforurening. Men det er ikke sandt, forklarer Signe Simonsen. Det handler om at vide, hvad man skal kigge efter. Så vil man opleve, at plastikforurening også findes ude langs de danske kyster.

Og når man først ved, hvordan det ser ud, er det ikke et problem at finde forureningen. Men det kræver viden, og det kræver, at mennesker er vidner til det. Derfor bruger Race for Oceans sport til at tiltrække mennesker til kysterne.

På den måde opstår treenigheden, som foreningen bygger på; nemlig strandrensning, sport og vidensdeling.

Det er ikke sjældent, at Signe Simonsen møder tre generationer af mennesker, der går sammen langs kysten og arbejder for verdensmålet.

Og det er også en af tankerne bag. Arbejdet skal være inkluderende. Og det skal være for alle.

Et tydeligt eksempel på inklusionen oplevede Signe Simonsen i Pakistan. Selvom foreningen Race for Oceans startede i 2019, findes konceptet allerede nu i flere dele af verden.

Signe Simonsens eventkoordinator i Pakistan havde i begyndelsen udfordringer med at skabe et fællesskabsorienteret event på grund af religionen i landet. Derfor blev strandrensningen kønsopdelt.

Kvinderne og mændene arbejdede to forskellige steder til at starte med. Men senere på dagen endte det med, at de gik side om side og samlede sig i fællesskaber.

“Det siger bare noget om, at den her udfordring “goes beyond” religion og kultur”

— Signe Simonsen.

Ikke nok med det oplevede eventkoordinatoren i Pakistan, at der bagefter var sket en forandring i lokalsamfundet. Hun kunne mærke på stemningen, at der havde været et event, der inkluderede alle og var fællesskabsdannende.

“Det, vi giver vores deltagere, er et fællesskab, man kan være en del af,” siger Signe Simonsen.

Det gælder både for privatpersoner og de organisationer, som Race for Oceans samarbejder med.

“Vi skal arbejde fælles for at få fokus på udfordringen,” understreger hun.

Hør afsnittet her